Kundrefrerens

Håkans Resa mot Hållbar Energi

I en tid när hållbarhet och miljömedvetenhet blir allt viktigare, väljer många att investera i förnybar energi. En av dessa är Håkan, en 79-årig före detta marknadschef och konsult, som bestämde sig för att installera solceller på sitt hus. Här berättar han om sin resa mot en grönare framtid.

Från Marknadschef till Miljökämpe

Håkan har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. Efter att ha arbetat som marknadschef med ansvar för en serviceorganisation på ett stort företag inom lantbruksmaskinsektorn, fortsatte han som konsult och hjälpte företag att bygga verksamhetsledningssystem.

– Jag är en person som snart är 80 år och jag har jobbat fram till 65 och därefter några år som egen konsult. Jag skapade verksamhetsledningssystem åt mindre företag som skulle förbättra företagens konkurrenskraft och lönsamhet. Detta kunde jag göra med hjälp av min breda yrkeskunskap från den tiden då jag arbetade som marknadschef, kvalitets- och miljöchef, säkerhetsrådgivare mm, berättar Håkan.

Från Låga Energikostnader till Stigande Elpriser

Det var inte förrän elpriserna började stiga dramatiskt som tanken på solceller slog rot hos Håkan.

– Elpriserna gick upp ganska drastiskt en period och jag precis som alla andra följde utvecklingen. Jag hade inga planer på att installera solpaneler, då jag hade väldigt låga energikostnader på huset, cirka 13.000 kWh per år. Men ändå började jag fundera på solpaneler och tyckte att det kunde vara intressant att undersöka vidare, säger Håkan.

Letandet Efter en Lokal Partner

Håkan ville ha en lokal entreprenör för att känna sig trygg med investeringen. Efter att ha haft kontakt med flera leverantörer från Karlstad, Örebro och Göteborg utan att få förtroende för någon av dem, började han söka efter en leverantör i Lidköping. Det var då han hittade Evisol.

– Jag började söka efter en leverantör här i Lidköping och kom fram till att Evisol var rätt företag för mig. Jag kontaktade Robert, som genast ställde upp och kom ut för att titta på hur en solpanelanläggning kunde installeras på mitt hustak. Robert var mycket tillmötesgående och tog fram ett skräddarsytt förslag som matchade mina önskemål, säger Håkan.

Avgörande Faktorer för Valet

När det gällde valet av leverantör var flera faktorer avgörande för Håkan. Han letade efter en pålitlig och kvalitativ installatör som kunde erbjuda bra service och en hybridväxelriktare för att förbereda för en eventuell framtida batteriinstallation och elbilsladdning.

– Jag ville ha en bra leverantör och installatör som jag kunde få förtroende för. Jag har alltid arbetat med hög kvalitet i min yrkesverksamhet, och jag ville ha samma höga kvalitet på solpanelerna också. Det var också viktigt med bra dokumentation, förklarar Håkan.

Installationsprocessen

Installationen skedde under vintertid, vilket innebar utmaningar för installatörerna som fick arbeta i minusgrader och snö. Trots detta var teamet från Evisol alltid positiva och effektiva.

– Det var inte de bästa förhållandena för grabbarna som installerade här. De fick jobba i minusgrader på taket och fick borsta bort lite snö. Men de var alltid positiva och det var aldrig några problem. Jag bjöd dem på varm chokladdryck och värmde upp dem lite i garaget innan de fortsatte arbetet. Evisols elektriker gjorde dessutom en snygg installation med kabeldragningar, placering växelriktare och uppstart av solcellsanläggningen. Installationen var klar i mitten av februari, och jag var mycket nöjd med resultatet, säger Håkan.

Förväntningar och Resultat

Håkan hade höga förväntningar på solcellsinstallationen. Han såg det som en möjlighet att spara energi, bli mer självförsörjande och öka husets värde.

– Jag hade pratat med en hel del människor innan som hade solpaneler och de berättade om sina erfarenheter. Jag läste också om att pengarna man lägger ner på en investering av det här slaget får man tillbaka om man skulle sälja huset och dessutom har jag sänkt mina driftkostnader rejält, avslutar Håkan.

Genom att välja solceller har Håkan inte bara gjort en investering i sitt eget hem, utan också bidragit till en hållbar framtid. Med hjälp av Evisol har han nu en effektiv solcellsanläggning som levererar positivt och möter hans energibehov. Det är ett steg mot en grönare och mer självförsörjande tillvaro, något som Håkan är stolt över att ha uppnått.

Är du också intresserad av solceller?

Gör som Håkans Resa mot Hållbar Energi. Hör av dig till oss för en konsultation.

Solpaneler av högsta kvalitet